Kai išgirstame žodį someljė, dažniausiai mintyse iškyla elegantiškas vyno žinovas, gebantis apibūdinti skonių natas, kvapus ir derinius. Tačiau ar žinojote, kad someljė gali būti ir… medaus? Taip, medaus someljė – tai visame pasaulyje sparčiai auganti, bet vis dar gana nauja profesija, kurios atstovai gilina žinias ne apie vynus, o apie vieną seniausių žmonijai žinomų natūralių saldiklių – medų.
Kas iš tikrųjų yra medaus someljė?
Oficialus šios specialybės pavadinimas – juslinės medaus analizės ekspertas. Šie specialistai geba vertinti medų pagal spalvą, kvapą, skonį, konsistenciją, taip pat nustatyti jo botaninę kilmę – iš kokių augalų žiedų bitės sunešė medų.
Nors pats žodis someljė yra prancūziškos kilmės ir paprastai siejamas su gėrimų pasauliu, jis tapo patogia analogija, padedančia žmonėms geriau suprasti, kokia yra šios unikalios profesijos esmė.
Medaus someljė ne tik geba įvardyti medaus skonines savybes ar atpažinti kilmę, bet ir yra tarpininkas tarp bitininko, vartotojo ir gastronomijos pasaulio. Jis moko, konsultuoja, degustuoja, kuria edukacijas ir padeda skleisti žinias apie tikrą, kokybišką medų.
Italijos vaidmuo – pasaulio medaus someljė sostinė
Nors juslinės analizės ištakos siekia dar senovės Graikiją, o pirmieji rimti medaus degustacijos mokymai surengti Prancūzijoje, būtent Italija tapo šios srities lydere.
- 1979 m. Italijoje įvyko pirmieji medaus degustacijos mokymai.
- 1988 m. pradėtas rengti Juslinės medaus analizės ekspertų registras.
- Nuo 1999 m. Italijos žemės ūkio ministerija oficialiai kuruoja Nacionalinį Italijos medaus someljė registrą.
Šiandien Italija yra vienintelė šalis pasaulyje, turinti valstybinį registrą ir sertifikavimo sistemą, pagal kurią sertifikuojami medaus someljė. Egzaminai vyksta Bolonijos mieste, o mokymų sistema susideda iš trijų lygių, tarp kurių privaloma praktika, medaus uostymas, degustavimas, aprašymai ir galiausiai – kelių dienų egzaminas.
Kaip medus degustuojamas?
Medaus degustacija – tai ne šaukštelis arbatoje, o tikslus ir struktūruotas procesas, apimantis kelias pagrindines jusles: regėjimą, uoslę, skonį ir lytėjimą (burnos pojūčius).
Degustacijos eiga trumpai:
- Medus tepamas ant stiklinės sienelių (ne maišomas, kaip vynas), kad pasklistų aromatas.
- Uostymas – uoslė yra svarbiausias analizės įrankis. Naudojamas oficialus aromatų žodynas, grupuojantis kvapus (pvz., žolės, vaisiai, cheminiai kvapai).
- Skonio analizė – medus ragaujamas mažais kiekiais, laukiama, kol visiškai ištirpsta burnoje.
- Apibūdinimas – someljė turi tiksliai nusakyti medaus botaninę kilmę ir juslines savybes.
Be to, egzaminų metu atliekami ir aklieji testai – someljė turi atpažinti iki 18 skirtingų medaus rūšių vien pagal kvapą ir skonį, nematydamas jų spalvos.
Kuo skiriasi medaus rūšys?
Pasaulyje yra apie 300 skirtingų medaus rūšių, kiekviena iš jų pasižymi unikaliu kvapu ir skoniu. Pavyzdžiui:
- Liepų medus – turi mėtų, net šiek tiek eukalipto poskonį.
- Saulėgrąžų medus – gali priminti pomidorų pastą.
- Kaštainių medus – kartokas, su avinžirnių natomis.
- Migdalų medus – primena džiovintas slyvas ir degintą salyklą.
Kuo tamsesnis medus – tuo stipresnis skonis. Ne visi medūs saldūs. Kai kurie, pavyzdžiui, žemuoginio arbutų medus, pasižymi kartumu, kurį ne visi pirkėjai linkę priimti.
Kodėl ši profesija svarbi šiandien?
Medaus kokybė šiuolaikiniame pasaulyje – labai svarbi tema. Medus yra trečias pagal klastojimą maisto produktas pasaulyje, todėl ekspertai, gebantys nustatyti jo kilmę, kokybę ir savybes, tampa vis reikalingesni.
Medaus someljė padeda:
- Atskirti tikrą medų nuo padirbinių;
- Skatinti vietinio medaus kokybės gerinimą;
- Šviesti vartotojus ir kurti didesnį pasitikėjimą medumi kaip gurmanišku produktu;
- Sujungti medų su gastronomija, derinant jį prie sūrių, vaisių, kavos ar net vyno.
🎓 Kaip tapti medaus someljė?
Norint tapti oficialiu medaus someljė:
- Reikia baigti 3 lygių mokymus;
- Tarp mokymų – praktika, analizės ir degustacijos;
- Galiausiai laikomas egzaminas Italijoje, Bolonijoje.
Šiandien pasaulyje yra tik apie 330 oficialių medaus someljė, dauguma jų – italai. Užsieniečių registruota vos keliolika. Lietuvoje medaus someljė titulą jau turi Jolita Smaidrienė, Rasa Nabažaitė ir Ilma Paluckė bei medaus somelje kvalifikacijos siekia Rokas Rutkus. Šie lietuviai aktyviai dalijasi žiniomis apie medaus kultūrą Lietuvoje, juos galima sutikti įvairiuose su medumi susujusiuose renginiuose.
Pabaigai
Medaus someljė – tai ne tik gražiai skambantis titulas, bet ir atsakinga, gilios kompetencijos reikalaujanti profesija, jungianti gamtą, gastronomiją ir mokslą. Ši specialybė padeda atskleisti medaus turtingumą ir įvairiapusiškumą – nuo skonių niuansų iki augalų įvairovės.
Jei kitą kartą valgydami šaukštelį medaus pagalvosite tik apie saldumą, prisiminkite – kažkas gali iš to šaukštelio nuskanauti pelynų kartumą, džiovintų vaisių saldumą ar laukinių žiedų švelnumą. Ir tas žmogus tikriausiai yra… medaus someljė.